Hózhó-ceremonie | Leontine van Hooft | Ubuntu Leiderschap

Loslaten van wat niet meer werkt | Hózhó-ceremonie

Stel je eens voor: een organisatie die al lange tijd dezelfde patronen en strategieën volgt, maar beseft dat er behoefte is aan vernieuwing en groei. Wat nu?

Alles begint bij het besef dat vernieuwing en groei een constante is. Een organisatie kan bewust afscheid nemen van oude denkwijzen en werkwijzen die niet langer dienend zijn.

Een mooi voorbeeld hiervan is wat er gebeurd in de Navajo-Tribe. Zij laten tijdens de Hózhó-ceremonie oude negativiteit en pijn symbolisch los en staan open voor balans en groei.

De Hózhó-ceremonie

De ceremonie begint met het creëren van een ceremoniële ruimte, waarbij deelnemers de vier windrichtingen symbolisch binnenhalen en de aarde eren. Hierna volgt het zingen en drummen van liedjes, terwijl de deelnemers zich in een cirkel bevinden. Ze gebruiken hun lichaam en handen om ritmische bewegingen te maken, die overeenkomen met de muziek.

Tijdens de ceremonie worden ook gebeden uitgesproken, die gericht zijn op het bevorderen van harmonie en balans in het leven. Dankbaarheid en respect voor het verleden, het heden en de toekomst spelen hierbij een belangrijke rol. Tot slot worden er ook symbolische handelingen uitgevoerd, zoals het offeren van tabak of het gebruik van kruiden.

Wat kunnen organisaties hiervan leren?

De Navajo-cultuur biedt ons een waardevol inzicht in hoe het omarmen van verandering en het loslaten van het oude ons kan leiden naar heling, balans en spirituele groei. 

Net zoals bij de Navajo-ceremonie, kan een transformatieproces binnen een organisatie beginnen met het erkennen van wat er niet meer werkt en wat losgelaten mag worden. Vervolgens kunnen er rituelen en symbolische handelingen, naar eigen wens, worden ingevoerd om het oude los te laten en ruimte te maken voor nieuwe energie en groeimogelijkheden. Maar hoe vertaal je dit naar organisaties?

Ceremonies die ons herinneren aan ons vermogen tot transformeren

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een gezamenlijke ceremonie waarin de medewerkers bewust afstand doen van oude gewoonten, beperkende overtuigingen en angst voor verandering. Door dit loslatingsproces te omarmen, creëren ze ruimte voor nieuwe ideeën, innovatie en groei binnen de organisatie.

Het mooie van het vergelijken van deze praktijken is dat het ons herinnert aan ons eigen vermogen om te transformeren. Net zoals de Navajo-mensen hun eigen kracht en de kracht van de natuur om hen heen inzetten, hebben ook wij de mogelijkheid om onze innerlijke kracht aan te boren en positieve veranderingen in ons leven en werk te brengen.

Wat zijn jouw loslaat rituelen?

Ik moedig je aan om open te staan voor de lessen van de Navajo-cultuur. Neem de tijd om te reflecteren op welke aspecten in jouw leven of organisatie niet langer dienend zijn en bedenk welke rituelen of symbolische handelingen je kunt introduceren om het proces van loslaten te ondersteunen.

Zelf transformatie ervaren

Op woensdag 24 april verzorg ik de masterclass ‘Word een Ubuntu master in slechts 1 dag’. Tijdens dit dagprogramma behandelen we oude wijsheden van inheemse volkeren die je organisatie of jezelf kunnen helpen transformeren. Hiervoor gaan we aan de slag met de LeKgotla methode, een besluitvormingsmethode vanuit draagvlak. Ik werk met een kleine groep mensen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Doe je mee?