LeKgotla | Leontine van Hooft

Hoe je met de LeKgotla methode kunt inzetten op de aanpak van grensoverschrijdend gedrag

Afgelopen week mocht ik mijn Masterclass over de LeKgotla dialoog- en besluitvormingskring verzorgen voor een breed scala aan professionals uit de zorgsector. Het centrale thema van deze LeKgotla was: Hoe kunnen we grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer aanpakken en voorkomen? Een omvangrijke en sensitieve case.

Hoe werkt de LeKgotla methode?

Een LeKgotla dialoogkring is een traditionele vergadermethode uit Zuid-Afrika. Het is een participatieve en democratische vergaderstructuur waarbij elk lid van de gemeenschap of organisatie wordt aangemoedigd om actief deel te nemen aan de discussie en het besluitvormingsproces. Het doel van de LeKgotla is om alle stemmen te horen, consensus te bereiken en gedeelde oplossingen te vinden voor kwesties die de gemeenschap (of organisatie) betreffen.

De verzorgde LeKgotla kring werd opgebouwd op basis van maximale diversiteit onder de deelnemers. Er was een breed scala aan professionals uit de zorgsector, waaronder artsen, verpleegkundigen, psychologen, leidinggevenden en vertegenwoordigers van cliënten aanwezig.

Met behulp van de Talkingstick werd er een open, respectvolle en constructieve dialoog gevoerd.

Ik vind het altijd weer bijzonder wat een ervaringen, inzichten en wijsheden er vrijkomen tijdens een LeKgotla. Het is fijn te zien dat mensen een bijdrage willen leveren als ze de ruimte en de verantwoording krijgen. Maar ook, als men ervaart dat ze veilig zijn en niet afgerekend worden op wat ze zeggen.

Deze masterclass laat zien dat door middel van samenwerking, bewustwording en het vinden van gedeelde oplossingen, de zorgsector (en eigenlijk iedere sector) kan evolueren naar een omgeving waarin iedereen veilig en met respect behandeld wordt.

De chief, de case eigenaar, van de desbetreffende organisatie, kon op basis van de resultaten, het gevonden goud samenvatten en een plan van aanpak presenteren waar iedereen zich in kon vinden.

De LeKgotla bewijst iedere keer weer dat het kan: het vinden van consensus zonder eindeloze discussies, maar door middel van het vinden van de wijsheid die al in de organisatie aanwezig is. Deze moet alleen de kans krijgen om gehoord te worden.

Zelf een LeKgotla ervaren?

Zou je zelf ook willen kennismaken met de LeKgotla er ervaren hoe deze methode ingezet kan worden voor een vraagstuk relevant voor jouw organisatie?

Ik verzorg hier regelmatig lezingen en in-company masterclasses over waar je mij voor kunt boeken. Maar vanwege de vraag van velen om open inschrijvingen, verzorg ik een paar keer per jaar: Wordt een Ubuntu Master in slechts 1 dag – programma, waarin de LeKgotla, het hart van Ubuntu leiderschap, een grote rol speelt.

De eerst volgende is op woensdag 24 april. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Doe je mee?

Klik hier voor meer informatie en tickets.