Masterclasses

Voor leiders, managers, teams en organisaties

Benut de wijsheid van Uw ‘Tribe’
Reorganisatie op komst, of juist net achter de rug? De tijden veranderen en de organisatie waaraan u leiding geeft is volop in transitie. Met de organisatie op zoek naar meer betekenisgeving en verbinding? Hoe kun je de kracht van diversiteit benutten? Hoe vindt je jezelf als organisatie weer opnieuw uit? Hoe stimuleer je ondernemerschap, eigen verantwoordelijkheid nemen en vooral behoud van plezier en betrokkenheid van de medewerkers? Hoe hou je als leider grip en deel je tegelijkertijd verantwoording?

De  eigen ‘real’ case centraal
Op het Afrikaanse continent vindt al eeuwenlang strategiebepaling en besluitvorming plaats in een dialoog met de gehele community of tribe. De kracht ervan ligt in het zoeken van verbinding, co-creatie, duurzaamheid en respect voor elkaar. Deze circulaire dialoog techniek is gebaseerd op de LeKgotla principes uit Botswana en de Indaba techniek van de Zoeloes. Altijd is het doel om samen het beste scenario te vinden, dat nodig is om de community zichzelf te laten ontwikkelen of overleven. Leontine heeft deze techniek vertaald naar een model dat westerse organisaties kan begeleiden bij het nemen van
belangrijke organisatie besluiten of casuïstiek.

Wat levert de Masterclass ’Benut de wijsheid van Uw Tribe’ op?
De resultaten van een UbuntuVergaderKring bieden koers, strategie en daadkracht: concrete acties. Met de resultaten kun je morgen verder. En daarmee is het een instrument dat zich uitstekend leent voor organisaties in transitie.

Duur: 3 uur.  Eventueel te combineren met een lezing (1,5 uur) tot een volledig dagprogramma, waardoor er geen andere sprekers nodig zijn.

Voorbereiding:
We gaan aan de gang met een real case. Deze case wordt van te voren door Leontine met jou, als manager of leider, vastgesteld en doorgesproken. Ook jouw rol wordt voorbereid. Jij bent namelijk de chief, die de eigen (organisatie) community gaat raadplegen. Wees gerust, de rol van de leider is er één van inzicht, rust, luisteren en reflectie. Zo groei je zelf ook mee in het besluitvormingsproces.

In overleg met Leontine wordt bepaald wie en hoeveel mensen er deelnemen (minimum 20). Een circulaire dialoog met 800/1000 of meer mensen is geen uitzondering. In principe staat het aantal vrij. Het mag duidelijk zijn dat er gestreefd wordt naar een zo groot mogelijke diversiteit onder de deelnemers. Ook relaties, stakeholders die rondom de case een rol spelen kunnen genodigd worden. Een case kan, afhankelijk van het aantal deelnemers diverse raadplegende sub- kringen hebben, daarom zal Leontine soms voorstellen om één of meerdere ervaren collega’s uit haar Ubuntu-trainers netwerk mee te brengen om sub-kringen te begeleiden. Dit is uiteraard van invloed op uw investering.

There is only one we. No other we, no other they. Thinking and acting from the new ´WE´ means that ´I´ can utilize my talents and ambitions for something that is much bigger than just myself.

De keynote speech vooraf
Deze begeleidde dialoog zal voorafgegaan worden door een keynote speech over Ubuntu en Ubuntu management (60-90 min). Dit is een speech waarin Leontine de toehoorders meeneemt naar Afrika waar gedragen besluitvorming het hart van de community vormt en ze zo laat kennismaken met een ander wereld- en organisatiebeeld. Een speech waarin Leontine op boeiende wijze en met humor zal vertellen over haar ervaringen hiermee binnen haar organisaties en in haar werk op het Afrikaanse continent. Verhalen, rituelen en muziek maken daar deel vanuit. Deze keynote speech wordt afgerond met een interactieve kennismaking met de UbuntuVergaderKring. Een oefening ter voorbereiding op het echte werk.

Na deze keynote speech zal duidelijk zijn dat diversiteit het goud is van een organisatie. Ook zullen de eerste ideeën gaan opborrelen hoe dit in de eigen praktijk te optimaliseren valt. Daarnaast krijgen de deelnemers gevoel bij wat er van hen verwacht wordt in de real case UbuntuVergaderKring van de eigen organisatie. Deze voorbereiding is nodig om de deelnemers inzicht te geven en vertrouwd en enthousiast te maken om te gaan participeren in de UbuntuVergaderKring.

Deze masterclass van een dag verzorgen?
Het is natuurlijk mogelijk om hier een dagvullend programma van te maken voor uw organisatie. Maar het programma kan ook ingepast worden in een thema event, leergang e.d. Doordat Leontine in eerdere professies ervaring heeft opgedaan als trainer /coach/mediator op het gebied van diversiteit en integriteit, kan zij een zaal op een interactieve manier bespelen.

Can something good come out of Africa? Come, listen and see for yourself!