Ubuntu in het bedrijfsleven
Leontine van Hooft (63). Corporate antropologe, doceert ‘leiderschap en ondernemerschap’ aan de online-opleiding in de ubuntu-filosofie van de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW)
Onderstaand interview verscheen op 25 februari 2023 in dagblad Trouw
“Sinds de jaren 80 kom ik regelmatig in Afrikaanse landen als Rwanda, Zuid-Afrika en Mozambique om te helpen bij het ontwikkelen van ondernemerschap. Ik zag daar hoe Ubuntu, een van origine tribale filosofie, haar intrede in organisaties deed. Dat vond ik erg interessant. Ik vroeg me af: ‘wat kunnen wij daarvan leren in het Westen?’
Belangrijke besluiten worden bij ubuntu niet door het management genomen, maar door iedereen, in een proces van gedragen besluitvorming. Ik hanteer zelf de ‘lekgotla’-systematiek uit Botswana. Iedereen in de organisatie, plus relevante partners van daarbuiten, komen bij elkaar onder leiding van een ‘case-eigenaar’. Je neemt de hele kwestie door, vanuit alle inzichten die er te krijgen zijn.
Daarbij werk je vanuit de hele mens en niet alleen de ‘professional’ – wij in het Westen knippen die twee uit elkaar, bij ubuntu doe je dat niet. Dat betekent dat je mensen rollen geeft rondom de casus die heel verschillend kunnen zijn. Die van professional óf van ervaringsdeskundige. Je neemt ook iemands waarden en karakter mee.
Je begint als ‘case-eigenaar’ vaak met bepaalde verwachtingen. Ik heb geleerd die los te laten en het proces zijn werk te laten doen. Daar word je zelf ook door beïnvloed. Er komt meestal iets uit dat onverwacht is, maar wel beter, omdat het draagvlak heeft en iedereen er blij mee is.”
Meer lezen, meer weten?
Online-opleiding in de ubuntu-filosofie opgezet aan de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW)
Het artikel in Trouw van 25 februari 2023 door Wilfred van der Pol