Ubuntu

Wat is Ubuntu? Waar komt het vandaan? Hoe luidt de filosofie? En hoe heeft Leontine Ubuntu getransformeerd naar leiderschap?

Ubuntu: Eenheid in verbondenheid

Ubuntu is een prachtige filosofie uit Afrika die ons leert over de waarde van verbondenheid en het belang van gemeenschap. Het draait om het idee dat we allemaal met elkaar verbonden zijn en dat onze menselijkheid wordt versterkt wanneer we elkaar erkennen en ondersteunen. Het benadrukt het belang van wederzijds respect, gezamenlijke verantwoordelijkheid, samenwerken en het creëren van een positieve sociale gemeenschap, met als doel het welzijn van elk individu en de gemeenschap als geheel te bevorderen. Ook wel: Ik ben, omdat Wij zijn en de Planeet is.

“Afrikanen hebben iets dat Ubuntu heet. Zij geloven dat een persoon een persoon is door andere personen. Dat mijn menselijkheid verstrengeld is met de jouwe, onlosmakelijk verbonden. Wanneer ik jou als minder menselijk beschouw, dehumaniseer ik ook mezelf. Het alleenstaande menselijke wezen is een contradictie in termen. Daarom streef je naar het algemeen belang, omdat je menselijkheid tot uiting komt in de gemeenschap, in het ergens bij horen.” ~ Desmond Tutu, 1931-2021

Ubuntu: eeuwenoud maar eigentijds en innovatiever dan ooit  

Ubuntu is ‘on the move’, tot ver buiten de Afrikaanse grenzen. Wereldwijd staan steeds meer mensen open voor de Ubuntu-filosofie. Bekende iconen zoals Nelson Mandela, Desmond Tutu, Barack Obama en Oprah Winfrey hebben Ubuntu naar buiten gebracht en hebben het gebruikt als basis voor hun leiderschap. Het biedt waardevolle inzichten voor het creëren van een betere wereld en een beter leven voor iedereen. Het is een blauwdruk voor een nieuwe humane samenleving.

Ubuntu: toepassen in organisaties en leiderschap

Ubuntu-leiderschap is gericht op het welzijn van de community. Het combineert de meest onderzochte theorieën en filosofieën over leiderschap. De Ubuntu thema’s die Leontine benadrukt in haar managementboeken, lezingen en masterclasses zijn: diversiteit & inclusie, sterke onderlinge relaties en teamwork, het inspelen op de groeiende behoefte aan betekenis, samenwerking, diepe verbinding en humaniteit.

Ubuntu-leiderschap is niet alleen toepasbaar op management van organisaties, maar ook op het aanpakken van sociale en ecologische uitdagingen in de bredere samenleving. Als samenleving hebben we, wat Leontine betreft, dit paradigma dringend nodig