Leontine van Hooft

Waarom de zon en de maan in de lucht leven

Nigeriaans sprookje

Lang geleden waren de zon en het water hele goede vrienden. Zij woonden allebei in elkaars buurt op de aarde. De zon ging heel vaak op visite bij het water, maar het water kwam, tot groot verdriet van de zon, nooit op bezoek bij de zon.

Op een dag vroeg de zon aan het water waarom hij toch nooit terug op visite kwam, in het huis van de zon. Het water antwoordde dat het huis van de zon simpelweg niet groot genoeg was om het water met de hele familie te ontvangen. Hij was bang dat als hij langskwam met zijn volk, de zon zou verdrijven. Hij zei: ‘Als je wilt dat ik je bezoek, dan moet je een enorm huis bouwen, want mijn volk is heel talrijk. Zij nemen veel ruimte in beslag.’

De zon beloofde het water om iets te bouwen wat de ontvangst van het water met zijn familie waardig zou zijn en hij keerde huiswaarts naar zijn vrouw, de maan, die hem begroette met een brede glimlach. De zon vertelde haar wat hij het water had beloofd. De volgende dag begonnen de zon en de maan aan het bouwwerk dat hun vriend het water zou plezieren. Toen het voltooid was, vroeg de zon het water langs te komen.

Toen het water kwam, riep hij naar de zon: ‘Is het veilig voor mij om binnen te komen?’ En de zon antwoordde warm: ‘Ja hoor, kom gerust binnen, mijn vriend, wees welkom met je familie.’ Het water begon te stromen, vergezeld van de vis en alle andere waterdieren. Al snel stond het water tot aan de knieën, dus vroeg de zon: ‘Is het nog steeds veilig mijn vriend?’ En de zon, gastvrij als hij was, zei: ‘Ja hoor, kom gerust binnen!’ En steeds meer water stroomde het huis van de zon en de maan binnen.

Toen het water op het niveau van het topje van het hoofd van een man was, zei het water: ‘Weet je het zeker? Wil je met nog meer van mijn volk kennismaken?’ en de zon en de maan antwoordden, niet beter wetend: ‘Ja, dat willen we.’ Het water overstroomde alles, zodat de zon en de maan zich moesten verschansen op het topje van het dak. Het huis vulde zich met steeds meer water, vis en waterdieren. En allemaal wilden zij kennismaken met de zon en de maan. Totdat uiteindelijk ook het topje van het dak niet meer zichtbaar was.

En zo werden de zon en de maan gedwongen omhoog te gaan. In de lucht, waar ze sindsdien verblijven.

Uit: De kracht van Afrikaans denken