Waarom een nieuw managementboek?

Jarenlang heb ik als corporate antropoloog cultuurveranderingstrajecten en fusietrajecten begeleid bij overheden, onderwijsinstituten, private sector en ngo’s.

Na ruim twintig jaar was het genoeg

Het bleef een gevecht om organisaties uit te dagen en te bewegen anders te kijken naar de organisatiethema’s, zoals diversiteit, integriteit, sociale inclusie en intercultureel management. Om ze niet langer te laten kijken vanuit kwetsbaarheid maar vanuit kracht. Niet vanuit quota maar vanuit werkelijke toegevoegde waarde.

Ik wilde bewijzen waar ik in geloofde en waar ik voor stond

In die tijd verbleef ik voor mijn werk regelmatig in Afrika en kwam ik in aanraking met de #Ubuntu-filosofie. Een humanistische filosofie over de kracht van diversiteit en diepe onderlinge verbondenheid.

Inmiddels krijgt Ubuntu meer en meer erkenning, tot ver buiten het Afrikaanse continent, als mondiale levens- en organisatiefilosofie. Iconen als Mandela, Tutu, Obama en Sirleaf hebben daar een enorme bijdrage aan geleverd.

Ubuntu biedt veel toepassingsmogelijkheden, zo ook op het niveau van management en leiderschap. En dat is maar goed ook. Want we leven in een vreemde wereld. De uitdagingen zijn groter dan ooit. Er is een grote rol voor organisaties en leiders weggelegd.

Wat we nodig hebben begint bij het besef dat we één wereld zijn

Dat is een besef dat uitstijgt boven de belangen van ieder individu, van ieder land, van ieder continent. En dat we vanuit een gedeeld belang lessen mogen leren van elkaars mondiale wijsheid. Dit vergt een universalistische houding.

Het is mijn stelligste overtuiging dat het concept van Ubuntu de wereld oprechte welvarendheid en geluk kan brengen, op persoonlijk, professioneel, organisatie- en overheidsniveau.

En dat is wat mij drijft.

‘Evolutionair leiderschap’ verschijnt eind augustus, maar is nu al te reserveren via managementboek.nl Zie https://managementboek.nl/boek/9789089656940/evolutionair-leiderschap-leontine-van-hooft