Over Leontine van Hooft

Leontine van Hooft is corporate antropoloog, bouwer van tribale communities, inclusieve ondernemer en CEO.

Ook is zij een inspirerend spreker en bekroonde auteur van managementboeken, zoals ‘De Kracht van Afrikaans Denken’ en ‘De Weg naar Bruto Mondiaal Geluk’ (Top 10 Managementboek van het Jaar 2017), en kinderboekenauteur. Haar nieuwste managementboek, ‘Evolutionair Leadershap’, wordt uitgebracht in juli 2023.

Naast het leiden van GreenDreamCompany, een inclusief cultureel mediabedrijf, draagt zij uit dat Ubuntu een blauwdruk is voor een nieuwe mondiale samenleving.

“Afrikanen hebben iets dat Ubuntu heet. Zij geloven dat een persoon een persoon is door andere personen. Dat mijn menselijkheid verstrengeld is met de jouwe, onlosmakelijk verbonden. Wanneer ik jou als minder menselijk beschouw, dehumaniseer ik ook mezelf. Het alleenstaande menselijke wezen is een contradictie in termen. Daarom streef je naar het algemeen belang, omdat je menselijkheid tot uiting komt in de gemeenschap, in het ergens bij horen.”
(Desmond Tutu, 1931-2021)

Leontine heeft vele jaren in verschillende landen op het Afrikaanse continent gewerkt, waar zij kennismaakte met, ervaring opdeed en leerde van het concept Ubuntu. Oorspronkelijk een overlevingsstrategie van stammen, vind je het niet alleen in landelijke gemeenschappen, maar steeds vaker ook in alle sectoren van de moderne Afrikaanse samenleving, van gezondheidszorg en onderwijs tot justitie. Ubuntu krijgt steeds meer erkenning van iconen zoals Mandela, Tutu, Obama en Sirleaf.

Leontine is niet geboren met Ubuntu de genen. Maar wereldwijde filosofieën worden al eeuwenlang erkend en overgenomen door velen over de hele wereld, verspreid en vertaald naar toepasbaarheid. Ubuntu voelde voor haar als thuiskomen.

Ubuntu toepassen in organisaties

Zij gelooft sterk in de mogelijkheid van organisaties om verandering te brengen. Innovatieve, wendbare organisaties die de huidige crises kunnen aanpakken en bijdragen aan een betere wereld. Het was vanzelfsprekend om Ubuntu-leiderschap binnen mijn organisatie te implementeren. Maar de bedrijfsantropoloog en trainer/coach wilden meer. Leontine wil haar  kennis en ervaring overdragen en delen. Dit doet ze het liefst door managementboeken te schrijven, als (keynote) spreker op te treden en interactieve masterclasses te geven.

Op een inspirerende manier geeft zij praktische lessen en tips aan mensen die op zoek zijn naar niet alleen een andere manier, maar een betere. Voor leiders van organisaties, werknemers en degenen die organisaties ondersteunen bij hun ontwikkeling, die, net als ik, mooie woorden willen omzetten in concrete acties.

Doe je met me mee? Laten we beginnen!

Meer informatie en boekingen zijn te vinden op www.leontinevanhooft.nl. 

Lessen voor organisaties en moedig eleiders

Inmiddels praktiseert haar eigen internationale organisatie, GreenDreamCompany, al weer ruim vijftien jaar Ubuntu leiderschap. En met succes. De bekroning vanwege het waarden gedreven ondernemerschap en de Nominatie voor Leerbedrijf van het Jaar 2023 maken haar trots. Leontine mag dan ook met recht een expert en ervaringsdeskundige genoemd worden.

Inmiddels heeft zij meer dan 250 organisaties met haar lezingen en interactieve masterclasses weten te inspireren en te helpen de eerste schreden op het pad van Ubuntu leiderschap te zetten.

Lessen voor organisaties die zich realiseren dat deze complexe tijd om een evolutie vraagt van leiders en hun organisaties.