Over Leontine van Hooft

“Vanuit zowel de antropologie als Ubuntu wordt erg veel waarde toegekend aan de context. Het is daarom zinvol om te weten wie ik ben, omdat dat van invloed is op de visie die ik heb ontwikkeld.

Ondernemerschap heeft altijd in mijn familie gezeten, met name vanuit mijn vaders kant. Hier werden bedrijven vaak van generatie op generatie doorgegeven. Mijn moeder groeide op in een gezin waarin mensen generaties lang ambtenaren waren. Mijn moeder was ook oorlogsslachtoffer, met name de effecten van de hongerwinter hebben tot aan haar dood een grote rol gespeeld. Deze combinatie heeft mij qua waarden en ethiek sterk gevormd.

Ik ben corporate antropologe. Ik ben jarenlang trainer intercultureel management geweest en heb voordat ik samen met mijn partner GreenDreamCompany begon vijftien jaar een consultancyorganisatie gehad rondom de thema’s diversiteit, inclusie en integriteit. Daarmee heb ik vele organisaties en hun leiders begeleid bij het creëren van een nieuwe organisatiecultuur.

Een leven dienstbaar aan de verspreiding van Ubuntu

Ik geef mijn levensdoel op diverse manieren door: Door het schrijven van management- en kinderboeken met Ubuntu in de hoofdrol. Boeken die mensen en organisaties verder kunnen helpen in hun zoektocht naar geluk en betekenis. Door middel van lezingen, masterclasses en theatershows over mijn award-winnende managementboeken: Evolutionair leiderschap, De kracht van Afrikaans denken en De weg naar bruto mondiaal geluk. Door de toepassing van Ubuntu-leiderschap in onze eigen tribale en betekenisvolle organisatie GreenDreamCompany, een gecertificeerde B Corp™ organisatie, met als Impact Business Model: Educatie. En door middel van mijn bestuursfuncties en gastdocentschap aan bijvoorbeeld de Hogeschool voor Wijsbegeerte.

Vanuit Zaltbommel, waar ik woon, heb ik vele jaren gewerkt als inclusief ondernemer in diverse landen op het Afrikaanse continent, waarbij ik het concept van Ubuntu heb leren kennen en mogen ervaren. Ik heb ervan kunnen leren in tal van samenwerkingsvormen. Het voelde als thuiskomen.

Mijn eerste managementboek De kracht van Afrikaans denken, over Ubuntu, verbindend leiderschap en een nieuwe wereld, weerspiegelde mijn oprechte verwondering over de ontdekking van Ubuntu gedurende mijn werk op het Afrikaanse continent. Ik was er getuige van dat, terwijl het Westen te maken kreeg met een financiële en vertrouwenscrisis, Ubuntu meer en meer de ruggengraat werd en het succes vormde van vele moderne Afrikaanse samenlevingen. Hoe kon ik deze tribale wijsheid beschikbaar maken voor westerse organisaties? Mijn enthousiaste zoektocht en het experimenteren begon.

In mijn tweede managementboek, De weg naar bruto mondiaal geluk, over Ubuntu, inclusief en waardegedreven ondernemen, ging ik de diepte in qua toepasbaarheid, met vele voorbeelden van ontmoetingen en andere praktiserende inclusieve en waarden gedreven organisaties.

Door mijn behoefte onze ervaringen met Ubuntu leiderschap conform de filosofie te delen, zodat anderen daar energie en support uit halen en kunnen starten met het toepassen, vond ik het tijd voor mijn derde managementboek: Evolutionair leiderschap, over Ubuntu, moedigere leiders en organisaties die ertoe willen doen.

Maar het blijft niet bij managementboeken voor de leiders van nu. Ook ben ik het cultureel edutainment merk Ubuntopia gestart voor de leiders van de toekomst. Het concept van Ubuntu loopt natuurlijk als een rode draad door de kinderboeken, theaterproducties, films en meer.

Geven, delen en samen een betere wereld creëren. Op deze manier hoop ik tevens dat de toekomstige generaties in mij een goede voorouder zullen zien. Al is het maar een heel klein beetje.

Met vriendelijke groet / Kind regards / Cordialement / مع خالص التحية والاحترام،,

Leontine van Hooft