Ubuntopia®

Leontine van Hooft is de bedenker van Ubuntopia®,
een cultural family edutainment brand.

Leiders van de toekomst

Na het schrijven van succesvolle managementboeken voor de leiders van nu, voelde Leontine dat er iets ontbrak. Met aandacht voor het meer generatie denken, wat kenmerkend is voor de Ubuntu filosofie, wilde Leontine zich ook gaan richten op de leiders van de toekomst en hun families. Want goede leiders creëren goede volgers en goede omgevingen. Maar hoe kon ze deze doelgroep bereiken?

Balla en Aimée

Het is begonnen met het schrijven van kinderboeken met natuurlijk de Ubuntu filosofie als rode draad. Leontine begon met het zoeken naar een manier om oude wijsheid te verbinden met jonge wijsheid. Zo werden Balla de Griot en Aimée geboren. Balla, een oude wijze verhalenverteller die zijn publiek niet meer wist te bereiken, en Aimée, een jong meisje dat van verhalen hield met een passie voor muziek en rap. Rappers zijn namelijk ook verhalenvertellers. Samen vormen ze, zonder dat ze het beseffen, een sterk team.

Storytelling Art als middel

Veel van de legendes die Leontine heeft geschreven, heeft ze gehoord tijdens haar werk in Afrika, Azië en Europa. Het waren stuk voor stuk verhalen die mondeling werden overgedragen van de ene generatie op de andere. Deze verhalen werden gebruikt om waarden over te dragen die de gemeenschap belangrijk vond en die kinderen hielpen om een goed mens te worden. De verhalen van een community werden doorgegeven door een beroepsverhalenverteller. Bijvoorbeeld een Sage of Griot. Zij ondersteunden hun verhalen met muziek, zang en dans. Zo een verhalenverteller is in feite een kunstenaar, een echte performer en een influencer. Verhalen werden generaties lang doorgegeven door deze Griots, waardoor de cultuur en wijsheid behouden bleven.

De mist als symbool

Balla en Aimée worden in de boeken, theatervoorstellingen en animaties regelmatig door de Wijzen van de Wereld op reis gestuurd om mensen en gebieden te redden uit de alles verwoestende mist. Want zodra mist doorheeft dat het niet goed gaat met mensen en hun omgevingen, grijpt ze haar kans. Dan slokt ze alle legenden en verhalen op en zorgt zo voor nog meer verwarring, eenzaamheid en een onleefbare koude omgeving. En als dat haar gelukt is, raken de verhalen de weg kwijt naar het hart van de mensen en dooft hun kracht uit. 

Maar zodra de stem van verhalen gehoord wordt, komen mensen weer samen en krijgen ze weer hoop en energie. En dat is juist wat de mist niet wilt…

Met Ubuntopia heeft Leontine een wereld gecreëerd waarin ieder mens en dier wil leven, of op zijn minst af en toe in wil wegduiken.