Blog: Rituelen als reddingsboei van organisaties

We zijn weer terug van weg geweest, ook in onze organisatie GreenDreamCompany. Natuurlijk, blij om elkaar weer te zien en ‘live’ te kunnen bijpraten. Maar de draad als vanouds oppakken is er niet meer bij. Corona heeft alles veranderd.

Massaal rouwende organisaties
We moeten door. Voor ons geldt, zoals ook voor de meeste andere organisaties, dat dat gepaard gaat met een overheersend gevoel van rouw. Niet alleen op het niveau van afscheid nemen van veelbelovende projecten waar veel tijd, geld en energie in is gestoken en die niet nu meer werken. Maar ook op intermenselijk niveau. En daar is meer voor nodig dan de stap naar een hybride of nomadische werkomgeving om dit het hoofd te bieden.

Mensen hebben emotioneel zware tijden gehad. Ziekte meegemaakt of zelfs overlijden. Sommige mensen zijn angstig om, ook al is nu het minder vaak, weer naar kantoor te komen. Hoe manage je die angst? Hoe manage je verdriet? Hoe manage je onzekerheid?

Op zoek naar een nieuw evenwicht
Mensen hebben grote behoefte aan stabiliteit. Nu meer dan ooit. Maar hoe biedt je mensen een ‘solide’ basis in een instabiele wereld? In een zakelijk netwerk dat voor dezelfde uitdagingen staat? Kun je überhaupt nog stabiliteit bieden?

Met elkaar de schouders eronder is gemakkelijk gezegd. Het kost tijd, energie en inspanningen. En mensen zijn moe. Wat mag je van vermoeide mensen vragen? Kun je je het als organisatie permitteren om te zeggen: doe maar rustig aan, we redden het wel.

Hoe brengen we de boel weer in evenwicht? Ondanks dat er geen gouden formule is die ons kan leiden moeten we manieren vinden om ons verlies te verwerken en weer op te staan.

Overgangsrituelen
De belangrijkste eigenschap van in de rouw zijn is dat je bewust afscheid neemt van wat was. Terwijl je nog niet weet wat de toekomst je gaat brengen. Culturen kennen krachtige rituelen die mensen helpen om van de ene situatie naar de andere te komen, ook wel Rites-de-Passages genoemd, vaak rondom levensfases.

Afrika kent een rijke cultuur aan rituelen. Ze zijn gevat in muziek, dans, kunst en verhalen. Er worden hele ceremonies voor gehouden. Met als doel, samen terug zien, samen verwerken, samen een nieuwe fase inluiden.
Daar worden speciale professionals bij geconsulteerd. Zoals bijvoorbeeld een Maraboet, een helderziende genezer, die de energiebalans weer helpt te herstellen.

Of er wordt een speciale methodiek toegepast: de Kasàlà, waarbij na een heftige gebeurtenis een lang gedicht wordt geschreven over het vieren van het leven in verbondenheid met jezelf en de wereld om je heen. Het wordt in een helend ervaren performance gedeeld met de community.

Een stap naar volwassenheid
Rouwen is in feite een stap in groeien naar volwassenheid. Gepokt en gemazeld raken. En daar mag je als organisatie best over nadenken. Is een transformatie na een crisis, een doorstart, wederopbouw of fusie niet een stap naar volwassenheid? En kunnen rituelen daarbij mensen helpen om zich te herpakken en weer verbonden te raken? Met elkaar en met de organisatie?

Natuurlijk zijn we moe, maar ook strijdbaar en trots. Eind deze week komen wij naar buiten met een nieuw product, rondom onze flagship brand Ubuntopia. Ontwikkelt gedurende, ondanks en omwille van Corona. We nemen dan ook een moment de tijd om stil te staan bij wat we verloren hebben, met een Kasàlà ritueel. En daarna gaan we het leven vieren. Samen.