Blog: Een nieuw ritme, een nieuwe beat!

Anderhalf jaar beheerste een enorme pandemie het leven van iedereen en van ons samen.

We hebben veel meegemaakt, verliezen geleden, onzekerheden en angsten beleefd. Velen van ons zijn zwaar onder druk komen te staan. Soms alleen fysiek maar vaak ook psychisch. Mensen zijn hun banen verloren of hebben juist geen kansen gekregen om op te starten.

Maar welkom terug! We hebben een ramp doorstaan maar we zijn er weer! We mogen elkaar weer aanraken en ontmoeten. Elkaar weer ‘live’ zien. Zien aan lichaamstaal hoe mensen erbij zitten. Bijpraten zonder dat het meteen een formeel Teams gesprek is. En dat voelt onwennig maar wel goed. Een beetje als weer thuiskomen.

Want hoe ideaal het ook leek, al dat thuiswerken en de vrijheid die het gaf, een nomadisch bestaan kent ook zo zijn begrenzing. De vraag is nu: hoe gaan we verder? Er is immers iets definitiefs veranderd in ons leven. De onbezorgdheid van voor de pandemie is er niet meer. Covid-19 zal nog lange tijd onder ons blijven. Zoals een vaag aanwezige en soms slimme partner die zich af en toe laat gelden en ons blijft confronteren met onze kwetsbaarheid.

We zijn terug van een lange enerverende reis.

Ons team en het thuisfront heeft de pandemie overleefd. Onze organisatie heeft het overleefd. Vanochtend hebben wij daar even bij stil gestaan. Het was de eerste dag waarop iedereen weer op kantoor was. We waren compleet en beleefden dat ook zo. Een uitgelezen kans om oude en verworven patronen onder de loep te nemen bij een kopje thee of koffie. Welke patronen bevielen ons voor de pandemie en welke hebben we ontdekt? Ik vind het belangrijk bij zoiets stil te staan.

We hebben vanochtend onze rugzakken uitgepakt en samen ons nieuwe ritme, onze nieuwe beat vastgesteld. En dat is meer dan een hybride vorm. We hebben geleerd en we zijn energiek. We zijn enorm gegroeid. Dat concludeerde ik vanochtend. En wat kan dat een mens blij en trots maken!