Leontine van Hooft

Integreren gaat ’t best als je welkom bent

We zien haar 3 jaar geleden nog binnenkomen bij mijn organisatie als prille vluchtelinge, met een verzoek voor een taal- en cultuurstage en training on the job. En dat alles naast haar inburgeringsprogramma. Samira bleek erg leergierig en ambitieus. Ze had, als gerespecteerde Syrische accountant, de grote ambitie de administratie te kunnen voeren voor Nederlandse bedrijven. Dan denk je cijfers zijn cijfers, maar dat werkt met een islamitisch schrift toch echt wel anders. Om over wet- en regelgeving maar niet te spreken.

In samenwerking met Gemeente Oss en onze externe boekhouder begonnen we. Het werd dus al snel gevolgd door een werkervaringsplaats. Stapje voor stapje werd alles rondom haar heen in orde gebracht. Professioneel maar ook privé.

Op het einde van haar werkervaringsplaatsperiode was het zover: Samira had zich, als boekhouder en als mens, zo onmisbaar gemaakt dat we niet anders meer konden en wilden dan haar een dienstverband aanbieden. En nu, 2,5 jaar later, laat ze ons team achter met een volledig door haar gedigitaliseerd en goed functionerend boekhoudsysteem, maar ook met vele culturele levenslessen en de bijzondere verhalen van een overlevingskunstenaar. 

Het is ons verhaal van velen
Velen die de afgelopen 15 jaar via een taal- en cultuurstage, inclusief training on the job op hun eigen niveau en met hun eigen ambities, de draad en vaak hun leven weer opgepakt hebben. Er zijn veel hoog opgeleiden met afstand tot de arbeidsmarkt die een nieuwe kans nodig hebben om hun weg (weer) te vinden in onze samenleving, op een niveau dat hen past. Want onderpresteren maakt niet gelukkig! Of ze nu vluchteling, – of herintreder zijn, moeten revalideren van een burn- out of anders. Ons land heeft ze nodig! Ze zijn van grote toegevoegde waarde!

We zijn er trots op deze mensen de omgeving, aandacht, vakkennis en het zelfvertrouwen te kunnen geven dat ze nodig hebben om, zoals onze Samira, weer te gaan vliegen!

De marsroute
Het is mogelijk om bij ons via onze corporate GreenDreamFoundation op een van onze 3 Innovation Labs in te stromen. Soms is het, zoals in Samira’s geval, de route naar een dienstverband bij GreenDreamCompany. Wij zijn vaak de eerste werkgever in het nieuwe thuisland. Soms kunnen we iemand door plaatsen binnen ons netwerk of gaat zoals in het geval van burn-out, iemand terug naar de oude werkgever of volgt een geheel nieuw zelfgekozen pad. Regelmatig blijven mensen als ZZPer aan ons verbonden. Soms lukt het niet, daar moeten we ook eerlijk in zijn. Maar nagenoeg altijd blijven mensen als Ambassadeur via onze Tribe met ons en met elkaar verbonden.

We zijn er trots op in Werkzaak Rivierenland een gelijkgestemde partner te hebben gevonden. Samen kunnen we meer.

Meer informatie over GreenDreamFoundation en haar vacatures kan je vinden op www.greendreamfoundation.nl