Post-Corona: Zullen we bruggen bouwen in plaats van dammen opwerpen?

Mist u ook de verbinding en samenhang tussen alle goede post-Corona initiatieven? Ik ben, na economen en virologen, dringend op zoek naar een derde manier om onze hernieuwde samenleving te besturen. Bestaat er nu echt geen goede manier dat al die goede ideeën, plannen en ervaringen bijeen te brengen? Ik denk van wel.

De derde manier
Ubuntu is een van oorsprong Afrikaanse filosofie, die zoveel zegt als: In je eentje ben je niets, je ontleent je bestaansrecht aan het collectief waar je deel van uitmaakt. Een tribaal overlevingsmechanisme dat een community sterk maakt vanuit het diepe besef dat iedereen met elkaar verbonden is en elkaar nodig heeft om te overleven. Hierbij wordt ieders talent gewaardeerd, benut en samengebracht. Hoe werkt dat?

De Ubuntu Kring Dialoog
Iedere community heeft een bijzonder overlegorgaan. Diversiteit van de deelnemers wordt daarbij gezien als kracht in plaats van kwetsbaarheid. Leiders raadplegen hier de gemeenschap als het gaat om cases die van belang zijn voor het voortbestaan van de community. Zoals een crisis. Het gaat daarbij niet om het verzamelen van individuele meningen. Het gaat niet om ego’s of het gelijk van de hardste roeper. In tegendeel: de kleinste stem wordt daarbij gehoord. Het gaat om het samenbrengen van inzichten, ervaringen, persoonlijke kwaliteiten en kennis. Goed onderbouwd en uiterst beschaafd.

Zo wordt er een schat aan collectieve wijsheid vergaard rondom de case.De gehele gemeenschap die om deze kring heen zit, luistert actief. Daardoor groeien zij mee in dezelfde richting vergelijkbaar met een helix.
Als iemand denkt dat er een inzicht ontbreekt, is hij of zij vrij om aan te schuiven in de kring. Hoe meer invalshoeken, hoe beter de case in beeld komt en hoe sterker het resultaat wordt. Door het proces zo te voeren ontstaat er maximaal draagvlak onder de gemeenschap.
Een Ubuntu Kring Dialoog wordt in Afrika gebruikt om een dorp-, een land- of een organisatie gemeenschap te raadplegen. Wat vergt dit van leiders?

Ubuntu leiderschap
De leider voelt zich maximaal gesteund. Er is immers draagvlak ontstaan en een gedeeld gevoel van verantwoordelijkheid rondom de case of crisis. Hij is zelf intussen ook meegegroeid in het circulaire consultatie proces. Hij staat dan ook niet boven maar tussen zijn mensen. Zijn rol in het consultatieproces is vooral verbindend en luisterend. Het resultaat van de Ubuntu Kring Dialoog wordt door hem, na afloop, ritueel bezegeld. Met muziek, zang en dans: Het Samen Zijn.

De Post-Corona Ubuntu Kring Dialoog
Toen de klimaattop in Parijs vastliep is ook gebruik gemaakt van deze methode: een interventie van een Afrikaanse delegatie om het proces vlot te trekken. Ik denk dat een dergelijke methode ook nu een grote bijdrage kan leveren om onze samenleving te helpen herinrichten. Want zou het niet geweldig zijn als we op deze manier alle kennis, inzichten en wijsheid vanuit draagvlak bijeen weten te brengen? Niet polderen, maar een Post-Corona (online) Ubuntu Kring Dialoog! Dan bekrachtigen wij het resultaat natuurlijk met een (online) borrel. Op z’n Hollands: Samenzijn.

In deze serie ‘Corona & De Ubuntu Filosofie’ laat ik andere geluiden, initiatieven en mensen horen die hierop aansluiten. Stuk voor stuk, voorbeelden die het verdienen bijeen gebracht te worden in een Ubuntu Kring Dialoog. Wie denk jij dat er deel moet nemen?

Achtergrond foto: Sudarshan Bhat via Unsplash