Waar zijn The Elders, de Wijzen van de Wereld?

De wereldwijde gevolgen van de corona crisis dienen zich uiterst pijnlijk aan en dat is niet alleen meer op het niveau van gezondheid of lokale of nationale economie. De wereldorde schudt op zijn vesten.

Een tweede crisis voltrekt zich
We waren, gek genoeg, al aardig gewend aan de gevolgen van de ongrijpbare handelsoorlog tussen de VS en China. En we kunnen ook nog een afwachtende houding aannemen over de tech-machtsstrijd die plaats vindt tussen de VS en China. Maar dat staat niet in verhouding met wat zich nu aan het voltrekken is.

Tot voor kort joegen de prijzen van olie iedereen de stuipen op het lijf. Helaas is de nieuwe werkelijkheid dat de olieprijzen diep onder het vriespunt zijn gekomen waardoor producenten moeten betalen voor hun olieopslag, doordat er minder afgenomen wordt door de industrie als gevolg van de corona crisis.

Maar een nog veel belangrijkere reden, is de grote machtsstrijd doordrenkt met dreigementen die momenteel gaande is, volgens o.a. de econoom Nouriel Roubini, die ook de crisis van 2008 heeft voorspeld. Een machtsstrijd tussen olielanden als Saoedi Arabië, Rusland, China, Iran en de VS. Solitair handelende landen met grillige leiders die, op zijn zachtst gezegd, constant bezig zijn met elkaar uit te dagen met sancties en aanvallen over en weer.

Stuk voor stuk, leiders met een groot ego. Met de VS in het dubieuze centrum van alle drie de conflicthaarden, die telkens weer in staat blijken om de wereldvrede op scherp te zetten. Een machtsstrijd die niet uit kon blijven, maar één met een uiterst slechte timing. Inderdaad. Om je de stuipen op het lijf te jagen. Want dat betekent dat zich op dit moment een tweede niet te overziene crisis aan het voltrekken is. En dat betekent dat er snel iets moet gebeuren.

Een dringende oproep aan The Elders, de Wijzen van de Wereld
De afgelopen tijd heeft naast veel gevaarlijke leiders ook grote en wijze leiders voortgebracht. Leiders geroemd om hun kennis, visie, vaardigheden, vermogen tot verbinden en hun doortastendheid. Nelson Mandela, Govan Mbeki, Desmond Tutu, Jimmy Carter, Martin Luther King, Ellen Sirleaf, Barack Obama, Kofi Anan, Gracia Machel. De meesten van hen zijn bij het grote publiek bekend. Vrijwel allemaal hebben of hadden ze hun roots op het Afrikaanse continent.

Zij zijn in 2007 bijeengebracht in The Elders, op initiatief van Richard Branson (Virgin), Peter Gabriel (pop-icoon) en Nelson Mandela. Een zich, inmiddels, steeds vernieuwende groep onafhankelijke wereldleiders die samen hun invloed aanwenden voor wereldvrede, het bestrijden van menselijk lijden, het te lijf gaan van armoede en gelijkheid voor iedereen: man, vrouw, oud, jong, blank of gekleurd. Met onze prinses Mabel van Oranje-Wisse Smit, tot het ongeluk van haar man prins Friso van Oranje, als algemeen directeur van The Elders.

Het idee achter The Elders is het besef dat er een nieuwe vorm van leiderschap nodig is in deze sterk globaliserende wereld, naar analogie van de rol die ouderen vroeger vervulden in tribale communities. Deze Elders geven gevraagd en ongevraagd onafhankelijk advies aan huidige wereldleiders om globale problemen op te lossen en aandacht te vragen voor de gezamenlijke belangen van mensen overal ter wereld. Onder The Elders bevinden zich opvallend veel Nobelprijs winnaars voor de Vrede.

Wat zij met elkaar gemeen hebben, is dat het stuk voor stuk sterke leiders zijn en waren die beschikken over de drive om de situatie waarin zij en hun volk zich bevinden te willen verbeteren. Simpelweg leiders die de ambitie hebben om iets te veranderen in het belang van allen. Niet levend om er zelf beter of gelukkiger van te worden, maar omdat ze een sterke missie willen volbrengen. Zij weten mensen te verbinden en naar een hoger plan te brengen. Zij functioneren vanuit zingeving.

Mijn oproep aan The Elders, aan prinses Mabel en aan alle wijze ouderen van nu: alsjeblieft, laat deze tribale wijsheid ons allen regeren, laat je horen. We hebben jullie nodig! Nu meer dan ooit!

Foto credits: Samen voor vrede, juni 2010