Ubuntu Theater College: Een bijzondere podiumdans rondom de Europese CSRD Wetgeving

In de wereld van zaken doen en regelgeving, is er soms een dans van tegenstellingen. Op het ene podium staan de harde wetten en voorschriften, terwijl op het andere het verlangen naar verbinding en gemeenschap schittert. Het is in deze dans dat de Europese CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) wetgeving een rol speelt – een symfonie van verplichtingen en kansen die ons uitnodigt om een diepere harmonie te ontdekken tussen bedrijfsprestaties en duurzame waarden.

De Ubuntu filosofie als danspartner

In deze prikkelende reis nodig ik je uit om samen te verkennen hoe de CSRD-wetgeving een brug kan slaan tussen de wereld van de harde cijfers en de zachte kracht van menselijke verbinding. En wat is een betere metgezel in deze verkenning dan de Ubuntu-filosofie, die ons herinnert aan onze onderlinge verbondenheid en onze verantwoordelijkheid voor elkaar en voor de planeet?

Ubuntu, een Afrikaanse levensfilosofie die stelt “Ik ben omdat wij zijn en omdat de Planeet is”, biedt een verfrissend perspectief op zakendoen en wetgeving. Het herinnert ons eraan dat onze acties als bedrijven niet geïsoleerd zijn, maar resoneren in de gemeenschappen waarin we opereren.

In het licht van Ubuntu kunnen we de CSRD-wetgeving zien als een kans om niet alleen transparantie te tonen over onze prestaties op het gebied van duurzaamheid, maar ook om echt te luisteren naar de behoeften en zorgen van de gemeenschappen die door onze activiteiten worden beïnvloed.

Een podium voor de LeKgotla methode

Maar hoe kunnen we deze verandering in perspectief concreet maken? Hier betreedt volgens mij de LeKgotla-methode het podium. Geïnspireerd door de traditionele Afrikaanse bijeenkomsten, biedt de LeKgotla-methode een gestructureerde ruimte voor dialoog en betrokkenheid. Het nodigt alle belanghebbenden uit – van werknemers tot lokale gemeenschappen – om hun stem te laten horen en samen oplossingen te vinden voor complexe uitdagingen.

Stel je voor…

Een bedrijf dat niet alleen rapporteert over zijn milieu-impact, maar ook een LeKgotla organiseert waarin lokale belanghebbenden kunnen spreken over hoe ze samen kunnen streven naar een veerkrachtigere toekomst. Dit gaat verder dan naleving van wetgeving; het gaat om het cultiveren van een cultuur van wederzijds respect en samenwerking.

Beren op de weg, laat ze dansen!

In de schijnwerpers van de Europese CSRD-wetgeving zien we dus niet alleen regels en voorschriften, maar een uitnodiging tot een diepere reflectie op ons begrip van succes in het bedrijfsleven. Het is een kans om te dansen op de maat van duurzaamheid en verbondenheid, en om een verhaal te schrijven waarin winst en welzijn hand in hand gaan.

De CSRD-wetgeving mag dan wel de partituur zijn, maar het is aan ons zelf om de melodie van verandering te componeren. Laten we dansen op de cadans van duurzaamheid en menselijkheid, en zo een symfonie creëren die de generaties na ons trots op ons, de toekomstige voorouders, maakt.

Ubuntu Theater College

Ik nodig organisaties uit om samen met mij deze uitdaging te omarmen en hem met open hart en geest aan te gaan. Heeft jouw organisatie meer dan 250 medewerkers? Ben je op zoek naar een bijzondere collectieve educatie en entertainment ervaring waarin je met je gehele organisatie in een LeKgotla stappen kunt zetten om draagvlak voor de CSRD wetgeving te genereren en de eerste stappen richting implementeren kunt zetten? Dan heb ik een bijzonder aanbod voor je. Het Ubuntu Theater College.