Een veranderende markt in een veranderende wereld

GreenDreamCompany heeft de afgelopen jaren de markt radicaal zien kantelen: Van de hoofdzakelijk Westerse toerist naar de Afrikaanse toerist, wiens middenklasse kinderen ook een I-pad hebben en die hele andere eisen stellen aan een accomodatie. Wij vinden het geweldig dat het zover is: Afrikanen die rondreizen en op hun eigen continent op vakantie gaan, congressen bezoeken en organiseren enz. Om van de komst van de Chinezen en Arabieren maar niet te spreken! Het is echter niet gemakkelijk deze verschillende klant groepen te bedienen. En je kan je er aardig in vergissen ondanks alle westerse haalbaarheidsonderzoeken en marketingplannen.

Om maar een voorbeeld te geven:

In Ethiopia zijn de stafgebouwen van ons project GorgoraNovaRockResort klaar en wat zijn we daar trots op. Nagenoeg al het materiaal was verzameld door de daily workers onder leiding van de locale aannemer.  Meer dan 35 locale vrouwen die stenen raapten en op hun hoofd vervoerden naar de plek waar het eerste gebouw, een tweekapper, zou komen.

Alle eucaliptus op en rondom de bouwput werd verwijderd, want eucaliptus onttrekt heel veel water. De ontbladerde kale stammen zijn echter heel goed bruikbaar als dragers van de constructie.  Dat doen ze daar al eeuwen zo. Er word in grote tonnen  modder , gras, stront en kalk door elkaar geroerd tot er een soort leem ontstaat die, na droging in de natuur, door de vrouwen verwerkt wordt. Met blote handen en een grove spatel word het op de muren aangebracht. Prachtig om te zien.

Het gras dat door een naburige boer op zijn eigen land werd verbouwd, werd op kunstzinnige wijze op het dak aangebracht, ingevlochten volgens traditioneel gebruik, met 3 prachtige lemen potten als een soort nok versiering. Er werden losse takken geraapt om een prachtig natuurlijk ogend hekwerk rondom de tweekapper te maken. Het werd een echte eco lodge. Geheel volgens een eeuwenoude traditie gebouwd. We hadden ons heel goed in de bouwmethodiek verdiept.

Het gebouw is prachig geworden. Toegegeven over afwerking denken wij hier in het westen iets anders. Maar  daar doen we gewoon een laagje overheen voordat we open gaan. Wij waren  in ieder geval  erg tevreden met het resultaat.

Maar wat schetste onze verbazing toen de Ethiopische overheid langs kwam voor een keuring?

Ze vonden het gebouw maar niks. Helemaal niets. Dit was absoluut niet wat zij voor ogen hadden. We snapten er helemaal niets van. Maar met wat doorvragen bleek wat er aan de hand was: Een grasdak werd geassocieerd met stof en beestjes, een muur van mud  ruikt naar armoede. Huizen van mud en met grasdaken, daar wilden ze nu juist van af. We kregen de mededeling dat als we zo door zouden gaan ze ons het tweede perceel grond niet zouden geven. Steen en glas,modern en hoge gebouwen dat moest het worden.Dat was even schrikken.

We realiseerden ons dat we, wilden we ook de Afrikaanse gast bedienen,  ons ontwerp en concept moesten aanpassen naar een comfort en sfeer niveau wat zowel voor de Westerse als de Afrikaanse gast ruimschoots zou voldoen. Anders zouden we ons doel: mooie energieplekken creeren waar het goed toeven is voor velen, helemaal voorbij schieten.

En zo werd onze concept en ontwerpafdeling ,met nieuwe inzichten, weer aan het werk gezet.

 Wat ik maar wil zeggen is: wat mooi is kan per cultuur heel verschillend ingekleurd worden en met verschillende redenen als achtergrond: wij zijn bezig met terug te gaan naar de basis, less is more, back to nature ect. Zij zijn op weg naar de luxe,die ze op TV en op internet zien. Het is maar net wat je opvoeding is en waar je vandaan komt.