Musingue’s in de mist

Léon en ik zijn in Rwanda. Ik ben verbaasd over de schoonheid van de natuur. Rwanda kent diverse nationale parken. Ik ben onderweg naar de even zeld- als vreedzame berggorilla’s in het noordelijke vulkaangebied. Deze zijn bekend van boek en film ‘Gorilla’s in the mist’, waarin Dian Fossey zich inzet voor het beschermen van de Gorilla’s. Ze is de grondlegger van het Mgahinga Gorilla Nationaal Park in Rwanda waar ze uiteindelijk vermoord werd door gorilla jagers. Het DNA van de gorilla komt 97.7% overeen met de mens. Het is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Er zijn nog zo’n 700 gorilla’s. In Rwanda, Mgahinga Gorilla Nationaal Park, leeft één groep (Nyakagezi).

Je krijgt, als musingue, een uur om bij de gorilla’s te zijn en te zien hoe ze lekker liggen te rusten terwijl de jongeren aan het spelen zijn.  We zijn bij aankomst getuige van vrolijk dansende mensen. Ze vieren feest om de jonge gorilla’s te verwelkomen. Een soort doopfeest dat één maal per jaar plaatsvindt en bekend is als Kwita Izina. De dansers dansen een gorilla dans. Helaas komen we het park zelf niet in. Wil je een bezoek brengen aan de gorilla’s dan moet je in het bezit zijn van een Gorilla Permit (US$ 500). Deze permit moet je lang van te voren bestellen omdat er veel vraag naar is. Daarnaast mogen er maar maximaal 80 personen per dag een groep gorilla’s bezoeken. Het is belangrijk om een goede conditie te hebben omdat de zoektocht soms lang en vermoeiend kan zijn (1 tot 5 uur). Ook langs de Nijl of tijdens bergtochten is het mogelijk om gorilla’s te spotten.

Toerisme speelt een belangrijke rol in de ontwikkelingsplannen van de Rwandese overheid. Als toeristische trekpleister zijn de gorilla’s in trek,maar er kan nog meer bij. De overheid en het Rwandees bureau voor Toerisme zijn op zoek naar een nieuwe en aanvullende toeristische trekker. Daarom introduceren we bij Mbabara Island watersport.