Wat geeft de Oekraïense President Zelensky vleugels?

Het lijkt erop dat de Oekraïense President Zelensky zich in rap tempo heeft ontwikkeld tot een moderne, vooruitstrevende leider. Er is veel gesproken en geschreven over zijn achtergrond en onervarenheid als politicus. Maar wie zijn indrukwekkende speech gezien heeft (zie onderaan), direct gericht aan het Russische volk en in het Russisch gesproken, krijgt een goed beeld van hoe deze man in het leven staat en leiding geeft in de meest moeilijke omstandigheden. Een onuitwisbaar beeld.

Als je een diep gewortelde missie hebt
Zelensky blijkt in staat om een sterke tribale community te bouwen, te leiden en te laten bewegen. Hoe hij dit doet? Hij beschikt over een balans waarin visie, lef, passie en compassie verenigd zijn. Gedreven door een sterke missie, vele malen groter dan hemzelf, weet hij te verbinden en te mobiliseren. Zelfs zijn poriën ademen zijn intrinsieke motivatie uit: vrijheid en welzijn voor zijn volk.

Als je niet boven maar tussen je mensen staat
Deze vorm van leiderschap is niet gebaseerd op macht, rijkdom of bevoorrechtte privileges. Hierbij wordt geen verhaal gehaald op anderen. Deze sporadische leiders verrijken zich niet ten koste van anderen. Zij laten zich niet in met corruptie of extreme weelde. Leiders zoals Zelensky staan niet boven maar tussen hun mensen. Zij aan zij, soms letterlijk.

Als je dienstbaar bent en handelingsperspectief hebt
Deze leiders zijn dienstbaar en hebben handelingsperspectief. Ze voegen daden en woorden bijeen. Dit is wat mensen voelen en ervaren. Wat hen steun en vertrouwen geeft. En de moed om te durven.
En zo weet deze man met zijn innerlijke krachtbron, de innerlijke krachtbron van velen, aan te boren.
Niet alleen van het Oekraïense volk, maar ook van ons EU-Europeanen en ver daarbuiten.

Het type leider dat de 21ste eeuw nodig heeft
Er is een leider opgestaan, die handelt vanuit zijn gehele mens-zijn. Ik hoop vanuit het diepste van mijn hart dat hij zijn missie weet te vervullen en we hem nog lang in ons midden mogen hebben.
Aan hem zal het niet liggen.

Foto: Wikipedia